Lastensuojelun sijaishuollon lapsikohtaisen valvonnan malli
Lastensuojelun sijaishuollon lapsikohtaisen valvonnan malli
THL:n uusi lapsikohtaisen valvonnan malli (työpaperi nro 4/2022, Eriksson, Pia; Korhonen, Päivi) tukee lastensuojelun arkea. Valvonnan toimintamalli pohjautuu THL:n Kysy ja kuuntele -hankkeessa toteutettuun yhteiskehittämisen prosessiin.
Lastensuojelun sijaishuollossa lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tehtävänä on varmistaa, että sijoituspaikka tukee lapsen hyvinvointia ja oikeuksia. Sosiaalityöntekijä vastaa eri-ikäisten ja tarpeiltaan hyvin erilaisten lasten sijaishuollon tavoitteiden toteutumisesta. Mutta miten tämä voidaan toteuttaa johdonmukaisesti ja laadukkaasti tilanteessa, jossa resurssit ovat rajalliset ja sijoitukset entistä vaativampia?
Tähän kysymykseen tuo apua THL:n kehittämä lapsikohtaisen valvonnan malli, jonka tarkoituksena on tuoda rakennetta, selkeyttä ja yhdenmukaisuutta sijaishuollon valvontaan.
Mikä lapsikohtainen valvonta on?
Lapsikohtainen valvonta tarkoittaa lapsen sijaishuoltopaikkaan, hoidon ja kasvatuksen sisältöihin, lapsen arkeen ja oikeuksien toteutumiseen kohdistuvaa seurantaa. Se on sosiaalityöntekijän lakisääteinen tehtävä, mutta käytännön toteutustavat ovat vaihdelleet eri alueilla ja yksiköissä.
Lapsikohtaisen valvontamallin ydin
THL:n malli tarjoaa rakenteellisen ja käytännönläheisen tavan toteuttaa lapsikohtaista valvontaa. Malli perustuu jäsenneltyihin kysymyksiin ja tarkistuslistoihin, joiden avulla sosiaalityöntekijä voi arvioida esimerkiksi:
- Vastaako hoito ja kasvatus lapsen yksilöllisiä tarpeita?
- Onko arki turvallista ja ennustettavaa?
- Toteutuvatko lapsen oikeudet konkreettisesti?
- Miten rajoitustoimia on käytetty ja dokumentoitu?
- Miten lapsi itse kokee elämänsä sijaishuoltopaikassa?
Mallin avulla varmistetaan, että valvonta ei jää sattumanvaraiseksi, vaan on säännöllistä ja dokumentoitua. Se ei korvaa ammatillista harkintaa, vaan tukee sitä antamalla struktuuria ja muistilistan keskeisistä tarkasteltavista asioista.
Mihin tarpeeseen malli vastaa?
Käytännön valvontatyössä on havaittu useita haasteita: kiireen keskellä sijaishuoltopaikkakäynnit voivat jäädä pintapuolisiksi, ja eri alueilla sovelletaan hyvin erilaisia käytäntöjä. Tämä altistaa sekä lapset että työntekijät oikeusturvariskeille. THL:n mallin tavoitteena onkin varmistaa valvonnan laatu ja yhdenmukaisuus koko maassa.
Erityisen tärkeää malli on tilanteissa, joissa herää huoli lapsen tilanteesta, mutta selkeää rikkomusta ei ole. Silloin tarvitaan työväline, jonka avulla huolta voi jäsentää ja perustella mahdollisia jatkotoimia.
Lastensuojelulain suunniteltu muutos korostaa lapsikohtaisen valvonnan merkitystä
Lastensuojelulain 1.1.2026 voimaan tulevaksi suunniteltu muutos tuo lapsikohtaisen valvonnan aiempaa näkyvämmin osaksi valvontarakennetta. Samalla korostetaan mallin käyttöä sosiaalityön tukena. Lapsikohtaisen valvonnan tulisi lisäksi nivoutua tiiviisti osaksi sijaishuollon valvonnan kokonaisuutta.
Tutustu Sijaishuollon lapsikohtaisen valvonnan malliin täällä.
Kirjoittanut

Susanna Lehti
Asiantuntija, OTM
Lehti ja kumppanit Oy
Kirjoittaja toimii Lehti ja kumppaneilla asiantuntijana. Hänen erityisalaansa on sote-juridiikka ja julkiset hankinnat. Hän on yksi kirjojen ”Sosiaali- ja terveyspalveluiden hankinta” sekä ”Vammaislainsäädäntö käytännössä” kirjoittajista. Tutustu julkaisuihin tarkemmin täällä.